България

Република България е държава в Югоизточна Европа. На север граничи с Румъния, на запад със Сърбия и Република Македония, на юг с Гърция и Турция, на изток се мие от водите на Черно море. По площ България е 14-а страна в цяла Европа.
Официален език – български
Година на присъединяване към ЕС: 2007 г.
Столица: София
Обща площ: 111 910 км²
Население: 6,5 милиона.
Валута: лев (лв)
Шенгенско пространство: Не членува в Шенгенското пространство

Разположена в сърцето на Балканите, България се характеризира с богато ландшафтно разнообразие: На север се простира обширната Дунавска равнина, а на юг множество планини и възвишения. На изток Черноморското крайбрежие привлича туристи през цялата година.

Основана през 681 г. България е една от най-старите държави в Европа. Историята на страната се определя от нейното географско положение близо до границата между Европа и Азия. 85 % от жителите са православни християни, а 13 % — мюсюлмани. Около 10 % от жителите са от турски произход, а 3 % — от ромски. Подобно на населението традиционните ястия са смес от изтока и запада. Може би най-популярният български хранителен продукт е киселото мляко, известно със своето благотворно действие за дълголетието при редовна консумация.

Народното събрание е съставено от 240 депутати, избирани за четиригодишен мандат.

България изнася основно продукти от леката промишленост, храни и вина, които се конкурират успешно на европейските пазари.

Почитателите на фолклорната музика със сигурност познават редица български музиканти. Българска народна песен е включена в Златната плоча на „Вояджър“, изпратена в открития космос от НАСА. Сред известните българи са философът Юлия Кръстева, Елиас Канети, носител на Нобелова награда за литература през 1981 г., Христо Явашев (Кристо), създател на множество нетрадиционни скулптури на открито.